Ako chutí víno od robota?

Industrializácia v agrosektore má určite svoj zmysel, aj keď obrovské lány monokultúr a hlboká orba nie je to pravé pre matku Prírodu. Ruka s rukou popri veľkej mechanizácii ide potom chemizácia, aby sa pôde vrátili stratené živiny a aby sa rastliny ochránili pred škodcami. Aký vplyv to má na kvalitu výsledného produktu, nechajme bokom.

robot-vin

Sú však oblasti, kde je podiel ľudskej práce, napriek istému stupňu mechanizácie, stále vysoký. K nim patrí aj pestovanie viniča. Ale aj tu sa možno blýska na zmenu, aspoň v prípade, ak máte vinice v lokalite s vysokou cenou ľudskej práce a zároveň budete ochotní investovať cca 25 tisíc eur. Toľko má totiž stáť vinársky robot VIN (Vigne Intelligence Naturelle), ktorý vyvinul vynálezca Christophe Maillot. Vin po francúzsky mimochodom znamená víno.

robot-vin2

Robot prezývaný “Wall-Ye“ je vybavený dvoma rukami s nožničkami a ôsmimi kamerami a slúži na ošetrovanie viníc a zber úrody. Pohybuje sa na štyroch kolesách a keďže je vybavený gyroskopom a GPS navigáciou, nestratí sa v žiadnom teréne.

robot-vin3

Okrem prác, dokáže robot monitorovať a zaznamenávať stav viníc. Podľa servera France Télévisions dokáže robot ostrihať denne až 6000 koreňov vínnej révy, ale pravdivejší bude asi údaj z viacerých iných zdrojov, ktorý hovorí o dennej produktivite 600 koreňov viniča. Aj tak ale Wall-Ye nahradí niekoľko pracovníkov. Robot meria 50 centimetrov a váži 20 kilogramov. Sériovo by sa mal začať vyrábať od roku 2013.

Foto: France Télévisons, Gizmo Chunk

Komentáre k článku